Znaleźć dobrą restaurację, której można w spokoju i milej atmosferze posilić się jest bardzo trudno. Przeważnie ceny potraw są zbyt wysokie albo po prostu specjały przygotowywane przez dany lokal nie trafiają w gusta klientów. Obecnie stają się miejscem spotkań zakochanych par. Przedsiębiorcy wykorzystują je do wszelkiego rodzaju spotkań i najczęściej czynią to zawsze w tym samym lokalu. Co zrobić, żeby inwestycja w restaurację nie była chybiona, ale żeby nasz biznes rozkwitał?
Najważniejsze jest oczywiście dokładne wyliczenie kosztów i sporządzenie biznes planu . W tej działalności absolutnie nie ma miejsca na improwizację i zanim cokolwiek zainwestujemy zastanówmy się kilka razy. Obserwacja rynku może trwać nawet kilka miesięcy, rok. Jeśli chcemy naprawdę profesjonalnie podejść do sprawy, to wymagana jest cierpliwość.
Sprawa jest podobna jak w każdym innym przypadku, gdy mamy do czynienia z punktem oferującym usługi gastronomiczne. Zaczynamy od założenia działalności gospodarczej. Kolejnym krokiem jest wynajęcie, bądź kupno lokalu. Musi on zostać zatwierdzony przez SANEPID. Ważne, by owe wymogi mieć spisane w formie pisemnej- twierdzi pan Michał właściciel włoskiej restauracji w Elblągu. Mimo, że przepisy się nie zmieniają, to osoby zatwierdzające dany lokal potrafią „ rzucać kłody pod nogi”. Ta instytucja udzieli nam również informacji na temat przekształcenia lokalu według norm Unii Europejskiej. Trzeba założyć, ile osób dziennie ma odwiedzać nasz lokal i co ma w nim być konkretnie oferowane. Na tej podstawie można wyliczyć powierzchnię lokalu.
Należy pomyśleć też nad odwiedzeniem straży pożarnej, której przepisy również muszą być spełnione. Dotyczą one ciągów komunikacyjnych, dróg ewakuacji etc. Warto zastanowić się poważnie nad projektem wstępnym lokalu. Kwestia wyposażenia lokalu jest sprawą bardzo szeroką. Wszystko zależy od tego, jakie koszty ma taki sprzęt pochłonąć. Dobrym rozwiązaniem jest zlecenie tapicerom, stolarzom wykonanie mebli na zamówienie. Często szukanie właściwych stołów, krzeseł zajmuje dużo czasu. Konkretna, plastyczna opowieść o rodzaju mebli, jaki ma być wykonany pozwoli zleceniobiorcom na wykonanie takich, jakie dokładnie chcemy posiadać w wyposażeniu.
Wyposażając kuchnię trzeba się liczyć z dużym wydatkiem., dlatego dobrym wyjściem jest odkupienie części urządzeń od innych firm. Szukając dokładnie w Internecie na pewno uda się znaleźć odpowiednio tani i dobry sprzęt.
Na początku prowadzenia tego typu działalności istotna jest skuteczna reklama. Dobrą formą promocji jest kolportaż ulotek. Tutaj ważną kwestią jest „promień” klientów, do których chcemy dotrzeć. Jeśli naszą docelową grupą jest 10 tyś mieszkańców, dystrybucja w cyklu miesięcznym powinna wystarczyć. Warto skorzystać z usług Poczty Polskiej, która oferuje usługę DirectMail. Jeśli myślimy o poważniejszej działalności potrzebna jest reklama w mediach lokalnych. Tutaj liczy się pomysł, ale może on być „świeży” jedynie przez góra 2 lata- sugeruje pan Michał. Wydatki na profesjonalną reklamę mogą wynieść nawet 20- 40 tyś zł.
Trzeba pamiętać o zabezpieczeniu pewnych dodatkowych środków finansowych. Będzie trzeba je przeznaczyć na 3- miesięczne zabezpieczenie wypłat dla pracowników, a także 3- miesięczne zabezpieczenie na czynsze bieżące. Jak stwierdza pan Michał- Początkowo najprawdopodobniej zarabiać będziemy jedynie na prąd, gaz, telefony...
Pozostaje zatrudnić dobrych i sumiennych pracowników. Pamiętajmy, że to oni tworzą klimat, klient styka się z nimi bezpośrednio. Wymagajmy więc kultury osobistej i minimalnego doświadczenia. Klimat lokalu warto stworzyć odpowiednią architekturą, ale też i muzyką. Pamiętajmy, że tę kwestię regulują stosowne przepisy prawne.
Należy się zdecydować jakie potrawy chcemy oferować. Czy ma to być kuchnia włoska, czy grecka? Warto rozejrzeć się po okolicy i sprawdzić, jakich lokali jest najwięcej. Być może najlepszym wyjściem będzie oferowanie specjałów kuchni polskiej, która wraca do łask. Co ciekawe furorę aktualnie zaczyna robić „kuchnia rosyjska”. Wielu rosyjskich przedsiębiorców inwestuje w Polsce zostawiając wiele pieniędzy między innymi w dobrych lokalach. W tym wypadku potrzebny jest jednak odpowiednio dobry kucharz, najlepiej z krajów byłego Związku Radzieckiego. Powodzenia!
Autor: Patryk Szczerba